Mine erfaringer med faste
Mine mangeårige erfaringer med vandfaste, intermittent fasting, tør faste, juicefaste m.m.
🗓️ Opdateret: 03-06-2021
ℹ️ OBS: Siden er under udarbejdelse.
Indholdsfortegnelse
Jeg har prøvet mange former for faste gennem de seneste mange år, og jeg har lavet denne side for at skabe et overblik over de faster, jeg har været igennem, så du – som læser – kan få mere indsigt i faste … og forhåbentlig lære noget af det.
Erfaringer med: Intermittent Fasting / periodisk faste
Intermittent fasting (forkortet IF): Jeg faster periodisk stort set dagligt, og har gjort det siden 2013. Størstedelen af min barndom undgik jeg helst også morgenmad, idet jeg følte, det var ubehageligt at spise fast føde så tidligt. Så intermitterende faste har siden barnsben følt naturligt for mig.
Erfaringer med 16:8 faste
16:8 o.lign. er det, jeg har størst erfaring med. Jeg startede med 16:8 i ca. 2013, da Leangains-protokollen og Bulletproof Coffee kom frem.
Erfaringer med 20:4 Warrior Diet
Fast i 20 timer, og fest i 4 timer. I 2021 afprøver jeg at leve efter Warrior Diet-principperne i ca. 1 måned, og det fungerer rigtig fint, da det giver en smule bedre fleksibilitet ift. fx OMAD.
Erfaringer med 23:1 OMAD
I 2019 begyndte jeg at eksperimentere med OMAD (One Meal A Day), hvor jeg henover 100 dage primært spiste 1 måltid og fastede ca. 23 timer hver dag. Jeg kører stadig OMAD engang imellem, men hælder p.t. mest til lidt kortere fastevinduer.
Erfaringer med 36:12 Alternate-Day Fasting (ADF)
Alternate-Day Fasting – eller ADF . går ud på at spise hver anden dag. Jeg har stadig til gode at køre en længere periode med ADF, men kommer klart til at prøve det, fordi jeg synes, det giver virkelig god mening for mig personligt at leve sådan i perioder – dog er det også for mig en meget udfordrende måde at faste på.
Update 29-05-2021: Jeg er i gang med at afprøve ADF på første uge, og må sige, at det lader til at være en helt fantastisk tilgang til periodisk faste! Mere om mine erfaringer med Alternate-Day Fasting kommer snarest.
Erfaringer med 4:3
Er Alternate-Day Fasting for svært eller for besværligt, fordi dit faste-ugeskema ikke ser ens ud hver uge, så er 4:3 en mulighed. På 4:3-faste kan du spise 4 dage og faste 3 dage i løbet af en uge. Du kan fx faste tirsdag, torsdag, søndag; så kan du spise mandag, onsdag, fredag og lørdag.
Jeg kommer til at teste 4:3 inden længe, efter jeg har kørt fulde to uger med ADF.
Erfaringer med vandfaste
De forskellige vandfaster og vådfaster eller vandbaserede faster, som jeg har fuldført.
Faste 1-3 dage (kort vandfaste)
Korte vandfaster varende fra 1 til 3 dage har jeg prøvet 100+ gange – og tallet stiger, da korte faster er blevet en del af min livsstil gennem årene.
Faste i ca. en uge (mellemlang vandfaste)
Mellemlange vandfaster varende fra ca. 3-7 dage har jeg også fuldført en del gange. Jeg har fastet ca. 3 dage over 100 gange.
Jeg fuldførte en vandfaste på 7 dage slut oktober til start november 2020, hvor jeg indtog vand med havsalt, danskvand, kaffe og te. Den sidste mellemlange faste var i marts 2021, hvor jeg fastede 8 dage, ligeledes på primært saltvand, kaffe og te.
Faste i flere uger (længerevarende vandfaste)
Jeg har fuldført nogle få længerevarende vandfaster. Disse er listet herunder:
Vandfaste i 16 dage
Januar 2019 vandfastede jeg striks udelukkende på filtreret vand (uden tilsat salt) i 16 dage. Hidtil den hårdeste faste, ud over min 4 dages tørfast, som jeg har fuldført.
Vandbaseret faste i 30 dage
I juli 2020 måned fastede jeg i 30 dage, hvor jeg indtog under 1.000 kcal i alt i form af: vand tilsat havsalt, kaffe, te, suppe, eddike og urteudtræk. Læs om min 30 dages faste her.
Bemærk, at der findes forskellige meninger om, hvad begreberne kort faste, længere faste, mellemlang faste, lang faste, osv. betyder. For nogle er 24 timer en lang faste, hvorimod der for mig opfattes som en meget kort faste.
Erfaringer med raw food & frugtarisme
Der er delte meninger om, hvorvidt raw food og en livsstil baseret på udelukkende frugt, grøntsager m.m. kan kaldes en faste. For mig er det en form for faste – især hvis der er tale om en udelukkende frugtbaseret kost – da du efter min mening kan have meget svært ved at få nok næring fra det frugt og grønt, som vi har adgang til i DK.
Mandarinfaste
Ultimo januar 2018 til februar fuldførte jeg en monofrugtfaste, hvor jeg udelukkende spiste mandariner i 30 dage.
Raw food / frugtar
Mellem 2017 og 2019 har jeg levet som raw fooder, med fokus på et højt frugtindtag i perioder a 1-3 måneder. Samlet set har jeg levet af (vegansk) raw food i ca. et år
Erfaringer med juicefaste
Juicefaste også kaldet juicekur / juice feast / solid food vacation, mfl. Jeg har juicefastet adskillige gange i ca. en uge, og prøvede at juicefaste i 15 dage i 2018 og 17 dage i 2019 på primært sellerijuice.
Erfaringer med tør faste
Den mest hardcore form for faste, jeg har prøvet, er tør faste eller tørfaste. Jeg har kun tørfastet få gange. I 2018 tørfastede jeg i 4 dage, dvs. jeg fik ingen mad eller væske i 96 timer. Jeg levede med andre ord af luft og lys, lige som en breatharian.
Denne side bliver opdateret sideløbende med, at jeg tester nye ting inden for faste.
Alt om faste
Se ressourcer og indlæg om faste og relaterede emner her:
- Faste: Dag #12 (sidste dag)
- Faste: Dag #10 • Faste i ti dage
- Faste: Dag #7 • Faste i en uge
- Faste: Dag #6 • Faste i seks dage
- Faste: Dag #5 • Faste i fem dage (120 timer)
- Faste: Dag #4 • Faste i fire dage (96 timer)
- Faste: Dag #3 • Faste i tre dage (72 timer)
- Faste: Dag #2 • Faste i to dage (48 timer)
- Faste: Dag #1 • Faste i en dag (24 timer)
- Æggefaste: Dag 4
- Æggefaste: Dag 3
- Æggefaste: Dag 2
- Æggefaste: Dag 1
- Mine erfaringer med faste
- Hvad er faste?
- Yoyo-vægt
- Faste: 20:4 & Warrior Diet
- Rådgivning i faste
- Faste: 16:8
- Hvordan faster man?
- Sultekur
- LINK: Faste Danmark (Facebook-gruppe)
- Produkter til faste
- Tarmskylning og faste
- Boganmeldelse: Den store guide til faste
- Min 30 dages faste