Yoyo-vægt

Hvad er yoyo-vægt? Er yoyo-vægt-cykling sundt eller farligt? Mine erfaringer og konklusioner

💧 Faste 💚 Sundhed

🤷‍♀️
Betydning: Hvad er yoyo-vægt?

Yoyo-vægt – eller yoyo-vægt-cykling – kan også skrives yo-yo-vægt eller yoyovægt – er, når du skiftevis taber dig, og tager på i vægt.

🤷‍♀️
Hvorfor skriver jeg dette indlæg om yoyo-vægt?

Nu er det sådan, at jeg på min blog skriver rigtig meget om emnet faste, som jo i høj grad handler om at tabe sig. Og det har jeg (alt for) meget personlig erfaring med … altså at tabe mig, men så desværre også tage det hele på igen. Yoyo-vægt er et stort problem for mange – særligt i faste-miljøet. Og det vil jeg gerne gøre noget ved. Læs om mine erfaringer med yoyo-vægt, og hvordan jeg bekæmper denne “usynlige fjende”.

Mine erfaringer med yoyo-vægt

Det meste af min barndom frem til, jeg fyldte 17 år, har jeg været ekstremt aktiv. Vi snakker mange timers bevægelse hver dag. Fodbold, basketball, atletik, trampolinspring og alt muligt andet sport fyldte enormt meget i mit liv. Jeg spiste, hvad jeg havde lyst til, og jeg har jo også været i voksealderen, så det har ikke været et problem, særligt fordi jeg netop har været ekstremt aktiv.

Desværre skete der det, at jeg faldt for en meget festlig livsstil allerede som teenager, og det har fortsat ud i det voksne liv. Jeg tænkte ALDRIG på, at slik, junkfood og alkohol, som jeg indtog i lange baner, var usundt eller gav vægtøgning.

Uden at du skal få hele min livshistorie, så resulterede det i, at jeg selvfølgelig tog på i vægt, og først omkring, da jeg var 27 år, begyndte jeg at eksperimentere med vægttab ved blot at spise mindre og bevæge mig mere. Det var første gang, jeg tabte mig rigtig meget.

Efterfølgende har jeg prøvet nærmest alle slags kostretninger, eksperimenteret med forskellige former for faster, jeg har ændret til en “sund livsstil” flere gange, end du kan tælle til tusind. Jeg har lært utroligt meget af alt dette, og jeg har også sporet mig ind på, hvad der virker for mig. Og kun for mig. Jeg tror nemlig ikke, at den samme løsning virker for alle.

Heldigvis har jeg ikke yoyo’et helt ekstremt meget, men nok til, at det har nedsat min livskvalitet. Jeg vejede engang ca. 25-30 kg for meget, og efter min første slankekur, er jeg aldrig kommet op på samme høje vægt igen. Men nogle år har jeg sagtens kunnet yoyo’e adskillige kg op og ned i vægt, og nogle gange har det været irriterende, mens andre gange har det ikke betydet det store.

Er yoyo-vægt-cykling usundt?

Godt spørgsmål. Der er faktisk delte meninger!

Efter min erfaring kan yoyo-effekten ifm. vægttab og vægtøgning sagtens være usundt for psyken, hvis det er noget, der sker ofte og gennem mange år. Det kan være mentalt opslidende, du skal ofte skifte dit tøj ud, fordi det er blevet for småt eller for stort. Der er en grund til, at du på nettet finder mange udtalelser fra folk, der er trætte af slankekure og trætte af at gå betydeligt meget op og ned i vægt.

Husk dog på, at det er ganske normalt at gå nogle få kilo op og ned i vægt. Faktisk er vores krop ganske smart indrettet til netop at kunne lagre en masse energi i form af fedt, fx til de kolde måneder, hvor lidt ekstra fedt på kroppen også kan hjælpe med at holde på varmen.

I den videnskabelige litteratur er der ifølge en artikel fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet ikke belæg for, at yoyo-vægt skulle være usundt. Tværtimod viser forsøg på dyr, at vi kan tåle store svingninger i fedtdepoternes størrelse – hvilket rent biologisk også giver fin mening, synes jeg. Så måske er det ikke så farligt igen?

Du kan også se det på den måde, at hvis du, fx i stedet for at tabe dig 10 kg på en måned, slet ikke gør noget for at tabe dig, og i stedet henover fx 6-12 måneder tager 10 kg på – ja så havde det muligvis været sundere at tabe dig hurtigt, og langsomt tage på igen. For overvægt i sig selv kan være meget dårligt for helbredet.

Hvad mener du? Er vægt-cykling sundt eller usundt?

Er yoyo-vægt decideret farligt?

Selvfølgelig kan alt overdrives og dermed blive farligt, men jeg har faktisk ikke fundet noget, der skulle pege på, at det decideret er farligt at gå op og ned i vægt på denne måde; lige som nævnt ovenfor i afsnittet om det sundhedsmæssige aspekt.

En slankekur, sultekur, eller faste kan dog godt være farlig, hvis det praktiseres forkert. Men sørger du for at få tilstrækkeligt med næringsstoffer, bør der som udgangspunkt ikke være noget problem, medmindre du har nogle bestemte helbredsmæssige udfordringer, der gør, at det kan blive farligt.

Mine udfordringer ift. at vedligeholde en normal vægt

Nu kommer alle undskyldningerne 🙂

For det første, har jeg meget svært ved at mærke mig selv og min krop, hvilket gør, at jeg nogle gange ikke kan stoppe med at spise, og føler næsten ingen mæthedsfornemmelse.

Jeg har i mange år af mit liv været vant til at kunne spise meget mad og mange usunde sager, uden at tage på, hvilket har gjort, at mit stofskifte langsomt henover årene har vænnet sig til et højt kalorieindtag.

Genetisk er jeg heller ikke så heldig, da næsten alle i min familie er overvægtige.

Min tilbøjelighed til at feste gør tingene også ret besværlige på den front.

Hvad er løsningen på yoyo-vægt så?

Dette er blot et indlæg, hvor jeg introducerer emnet yoyo-vægt. I de kommende indlæg vil jeg skrive om, hvad der IKKE har virket, og hvad der HAR virket. Følg med på bloggen.

Hvad er dine erfaringer?

Har du oplevet fænomenet på egen krop: har du også tabt dig utallige gange, og taget det hele på igen efterfølgende? Hvad var din løsning? Har du nogle tips eller vil du blot komme med nogle input, så læg endelig en kommentar her nederst på siden. Du kan kommentere ganske anonymt. Husk, at dette er et stort problem for mange – så har du noget godt at byde ind med, vil du potentielt kunne hjælpe andre læsere 🙂

Yoyo-vægt

Kategorier: Faste, Indlæg, Øvrigt, Selvudvikling, Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.